Конституційно-правовий механізм участі Президента України у регулюванні питань шлюбу і сім’ї

Олена Антонова

Abstract


У статті розглянуто конституційно-правові засади участі Президента України у регулюванні шлюбу і сім’ї, зокрема визначено, що безпосередньо функцію Президента України у сфері регулювання шлюбу і сім’ї конституційно не визначено. Роль Президента України у регулюванні шлюбу і сім’ї полягає в тому, що відповідно до Конституції України він: а) є гарантом конституційних прав і свобод людини і громадянина, тому зобов’язаний забезпечувати державну охорону сім’ї, дитинства, материнства і батьківства, соціальний захист та належний життєвий рівень сімей (ст. 102); б) дбає про національну безпеку України, тому повинен уживати всіх необхідних заходів з усунення загроз стабільності в соціальній сфері суспільства, зокрема: неефективну державну політику з подолання бідності; розбалансовану систему соціального захисту населення; загострення демографічної ситуації; зростання дитячої бездоглядності, безпритульності, бродяжництва (ч. 1, ст. 106). Встановлено, що для регулювання питань шлюбу і сім’ї утворено: а) інститут Уповноваженого Президента України з прав дитини, який зобов’язаний оперативно реагувати на факти порушення прав дитини; б) громадську консультативну раду з питань захисту прав дитини як рівноправного партнера держави у формуванні і реалізації сімейної політики. Пріоритетне місце у регулюванні сімейної політики належить Уповноваженому Президента України з прав дитини, який здійснює постійний моніторинг дотримання в Україні конституційних прав дитини, виконання Україною міжнародних зобов'язань у цій сфері та внесення в установленому порядку Президентові України пропозицій щодо припинення і запобігання повторенню порушень прав і законних інтересів дитини; внесення Президентові України пропозицій щодо підготовки проектів законів, актів Президента України з питань прав та законних інтересів дитини; здійснення заходів, спрямованих на інформування населення про права та законні інтереси дитини. Громадська консультативна рада з питань захисту прав дитини виступає рівноправним партнером держави у вирішенні соціально-економічних, гуманітарних і політичних проблем. Це дає змогу, по-перше, звільнити державу від виконання окремих надмірно обтяжливих для неї соціальних завдань із збереження високих соціальних стандартів для населення; по-друге, легітимізувати рішення органів державної влади (враховуючи потреби населення)


Keywords


сім'я; сімейна політика; Уповноважений Президента України з прав дитини; щорічні послання до Верховної Ради України; конституційні повноваження

References


С. М. Вакуленко, «Оптимізація сімейної політики в умовах сучасного українського суспільства», автореф. дис. канд. наук. Харків, Україна, 2007, 20 с.

Г. Кришталь, Сімейна політика в ЄС – приклад Польщі. Інститут родини та подружнього життя; Український католицький університет. [Електронний ресурс]. Доступно: family-institute.org.ua

Л. М. Мельничук, «Європейський досвід реалізації сімейної політики», Університетські наукові записки, № 4(24), с. 432–437, 2007.

А. Мішин, «Державна сімейна політика як цілісна науково-практична проблема», Вісник Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, № 1/2, с. 17–22, 2010.

С. В. Ничипоренко, Молодіжна сімейна політика в Україні. Умань, Україна: Видавець «Сочінський», 2011, 217 с.

І. А. Семенець-Орлова, Cімейна політика: проблема наукової дефініції. [Електронний ресурс].

Доступно: http://www.rusnauka.com/7_NMIW_2011/Politologia/7_74867.doc.ht.

І. В. Чеховська, «Співвідношення соціальної і сімейної політики: деякі теоретичні і практичні аспекти», Право та управління, № 1, с. 465–474, 2011.

Верховна Рада України (1996, Черв. 28). Конституція України № 750-VII или 750-18. Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141.

І. Б. Жиляєв, «Послання президента як інструмент державної політики», Стратегія розвитку України (економіка, соціологія, право), вип. 2/4, с. 394–406, 2006.

Офіційний сайт Верховної Ради України. [Електронний ресурс]. Доступно: http://zakon4.rada.gov.ua/laws

Законодавство України (2016, Лют. 04). Постанова Кабінету Міністрів України № 40-2016-п, Про затвердження Державної цільової соціальної програми підтримки сім’ї до 2016 року, від 15.05.2013 року № 341. [Електронний ресурс].

Доступно: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/341-2013-%D0%BF.

Законодавство України (2015, Берез. 18). Указ Президента України № 150/2015, Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції. [Електронний ресурс]. Доступно: https://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/150/2015.

Законодавство України (2011, Серп. 1). Указ Президента України № 811/2011, «Питання Уповноваженого Президента України з прав дитини», Офіційний вісник України, 2011, № 63, ст. 2494.

«Один за всіх», ГО «Телекритика», Нацрада, СТБ, діти і телебачення, круглий стіл, медіа і діти, права дітей, ток-шоу Права дітей і телебачення: як захищати, а не порушувати. [Електронний ресурс]. Доступно: http://osvita.mediasapiens.ua/mediaprosvita/kids/prava

Основні тенденції та проблеми реалізації «національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016–2020 роки»: аналітична записка національного інституту стратегічних досліджень. [Електронний ресурс].

Доступно: http://www.niss.gov.ua/articles


Refbacks

  • There are currently no refbacks.