Наукові підходи до конкурентоспроможності аграрного сектору національної економіки

Оксана Банар, Ольга Слободянюк, Тетяна Лозова

Анотація


У статті досліджено фактори, що впливають на конкурентоспроможність аграрного сектору національної економіки, окреслено галузеву структуру агропромислового комплексу, наведено основні чинники, що визначають конкурентні позиції агропромислового комплексу. Розглянуто галузеву структуру агропромислового комплексу (АПК). Головною ланкою АПК є сільське господарство, яке охоплює рослинництво і тваринництво та створює сировинну базу для переробної промисловості. Другою ланкою є галузі, що виробляють засоби виробництва та обслуговують АПК – сільськогосподарське машинобудування, хімічна промисловість, комбікормова та мікробіологічна промисловість, виробництво тари, спеціального устаткування та приладів для АПК, наукове обслуговування, сільськогосподарське та меліоративне будівництво. Третьою ланкою АПК є галузі, що займаються зберіганням, переробкою та реалізацією сільськогосподарської продукції, вони включають підприємства легкої та харчової промисловостей, сховища, транспортні засоби, торгівлю. Конкурентоспроможність аграрного сектору визначається наявністю конкурентоздатних підприємств. Основу конкурентних переваг будь-якого підприємства складають конкурентоспроможність його виробничо-технологічного і фінансового потенціалу, системи управління, маркетингова політика, що проводиться. Маркетингова політика підприємства визначається основними характеристиками самого ринку діяльності цього підприємства, його типом і місткістю, наявністю конкурентів. Уточнено фактори, що визначають конкурентні позиції агропромислового комплексу, а саме: економіко-географічне положення; сировинні ресурси; демографічні ресурси; трудові ресурси, виробничий потенціал; фінансові ресурси. Україна як мала відкрита національна економіка, що відноситься до ринків глобальної системи фінансово-торгових стосунків, що формуються, активної вступає в контакт з суб'єктами цієї системи. Природно, будь-яка країна, яка вступає в контакт із зовнішнім світом повинна визначити своє місце і намагатися поліпшити свої позиції. Досягнення і високого рівня конкурентоспроможності у складі сучасної світової та національної економіки можливо тільки в країни з високим рівнем людського капіталу, а, отже, зайнятості і добробуту населення. Розвиток вітчизняного агропромислового комплексу, перетворення його на високоефективний і високоприбутковий сектор економіки є головним чинником забезпечення продовольчої безпеки країни і зачіпає інтереси всієї економічної системи держави.

Ключові слова


конкурентоспроможність; аграрний сектор; конкурентні позиції; оцінка; фактории; національна економіка

Повний текст:

PDF

Посилання


1 В Україні зросла рентабельність сільського господарства. Електронний ресурс. Доступно: https://is.gd/BB4kuN Дата звернення: Жовт. 10, 2022.

2 В. Жук, Ю. Бездушна, О. Вдовенко, «Облікові технології у забезпеченні інвестиційної привабливості та фінансової безпеки сільськогосподарських підприємств», Облік і фінанси, № 4(62), с. 32–38, 2021.

3 «За три роки український АПК здатний подвоїти виробництво й експорт сільськогосподарської продукції», Агробізнес сьогодні, середа, 25 березня 2022. Електронний ресурс. Доступно: https://is.gd/Q2EO5X Дата звернення: Жовт. 10, 2022і.

4 Індекси виробництва валової продукції сільського господарства. Державна служба статистики України: офіційний сайт. Електронний ресурс. Доступно: http://www.ukrstat.gov.ua Дата звернення: Жовт. 10, 2022.

5 Г. Кірейцев, «Умови розвитку бухгалтерського обліку в сільському господарстві України», на ІІ Міжнaр. нaук.-прaкт. конф. Реформування обліку, звітності та аудиту в системі AПК України: стан та перспективи. Київ: Ін-т аграрної економіки, 2021, с. 9–18.

6 М. Кропивко, «Підвищення конкурентоспроможності та соціальної спрямованості агропромислового виробництва на основі розвитку кластерних систем», Економіка AПК, № 3(221), с. 3–15, 2020.

7 П. Сaблук, «Стан і перспективи розвитку агропромислового комплексу України», Економіка України, № 12, с. 4–18, 2018.

8 П. Стецюк, «Проблеми фінансового забезпечення сільськогосподарських підприємств», Облік і фінанси AПК, № 4, с. 34–137, 2021.

9 О. Шпикуляк, Л. Курило, «Інституалізація інноваційної діяльності в аграрній сфері економіки», Облік і фінанси AПК, № 3, с. 114–117, 2020.

10 О. Mityay, І. Gryshova, І. Kryukova, «Ukraine’s positions in international ratings evaluation as a factor of its competitiveness», Економічний чaсопис-ХХІ, № 5/6, с. 24–27, 2015.

11 О. М. Гуцалюк, Ю. А. Бондар, «Методи регулювання та оптимізації витраті виробництва продукції агросектору в системі управлінського обліку малого і середнього бізнесу», Науковий вісник Івано-Франківського нац. технічного ун-ту нафти та газу, вип. 2, с. 51–59, 2020.

12 О. М. Гуцалюк, «Обґрунтування організаційно-економічного механізму регулювання витрат виробництва продукції підприємств агропромислового комплексу України», в Особливості соціально-економічного поступу національної економіки в умовах інформаційно-технологічних викликів. Трускавець : Посвіт, 2020, с. 102–111.

13 Ю. А. Бондар, Н. І. Легінькова, «Оптимізація системи стратегічного управління підприємством», на Всеукр. наук.-практ. інтернет-конф. студентів, аспірантів та молодих учених Економіко-правові дискусії. Кропивницький, 2020, с. 27–30.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.